Aktywne filtry
Zdrowe grillowanie - czyli zalety grilla gazowego
Grille gazowe cieszą się dużą popularnością i są coraz częściej wybierane przez miłośników gotowania. Nie bez powodu – wynika to z licznych zalet. Grillowanie na gazie jest bardzo łatwe, wygodne i bezpieczne, a przy tym nie pochłania zbyt wiele czasu. Dzięki temu możemy cieszyć się smakiem różnorodnych potraw właściwie o każdej porze roku.
Badanie przeprowadzone w 2020 roku przez HPBA (Hearth, Patio & Barbecue Association) wykazało, że w USA grille gazowe nie mają sobie równych. Amerykanie najchętniej grillują na gazie - ponad 61% badanych posiada grill gazowy. Podobny trend, który wskazuje na coraz większe zainteresowanie grillami gazowymi, można zaobserwować w Polsce. Rosnąca popularność grillowania na grillach gazowych nie jest niczym szokującym biorąc pod uwagę ilość zalet tego sprzętu.
Grilluj zdrowo!
Jednym z głównych atutów grilla gazowego jest fakt, że nie emitują szkodliwych substancji, ponieważ ich paliwem jest gaz. Do grillowania wykorzystuje się gaz propan lub mieszankę propan-butanu, która jest neutralna dla naszego zdrowia. Kolejną zaletą grillowania na gazie jest brak duszącego i gęstego dymu, ponieważ gaz spala się czysto i bezzapachowo. Produktami tej reakcji są woda oraz dwutlenek węgla, które nie wpływają na smak ani na zapach potrawy i co najważniejsze są neutralne nie tylko dla naszego zdrowia ale również dla środowiska w przeciwieństwie do substancji powstających podczas grillowania na węglu.
Oszczędzaj czas
Goście czekają przy stole i zniecierpliwieni zerkają na puste talerze, a Ty dalej walczysz z brykietem i podpałką? Grillowanie wcale nie musi być czasochłonne. Dużą zaletą grilla gazowego jest jego szybkie i łatwe rozpalanie. Jeśli Twój sprzęt jest już podłączony do butli gazowej wystarczy tylko, że wciśniesz i przekręcisz pokrętło gazu. Szybkie i proste rozpalanie grilla znacznie przyspieszy cały proces gotowania i pozwoli Ci zaoszczędzić sporo czasu.
Łatwo kontroluj temperaturę
Grillowanie na węglu wymaga od Ciebie ciągłego stania przy grillu i pilnowania, by przyrządzana potrawa nie zamieniła się w kawałek niezdrowej spalenizny. Kolejną dużą przewagą grilli gazowych nad węglowymi jest kontrola temperatury. Grille gazowe są wyposażone w termometr, który pozwala kontrolować i odpowiednio dostosowywać temperaturę do potrzeb przygotowywanego dania. Możesz również wygodnie kontrolować płomien i dzięki temu uniknąć wysuszonych czy spalonych potraw. Stalowa pokrywa grilla gazowego zapewnia utrzymanie wybranej temperatury wewnątrz grilla podczas całego procesu gotowania. W zależności od tego, jaki rodzaj mięsa przygotowujesz możesz wybrać optymalną temperaturę i cieszyć się zdrowym i smacznym daniem.
Grilluj smacznie i różnorodnie
Masz już dość kiełbasy z musztardą i chcesz zaskoczyć swoich znajomych nietypowym daniem? Grille gazowe w przeciwieństwie do grilli węglowych pozwalają na przygotowanie różnorodnych i bardziej wyszukanych dań, takich jak chrupiąca włoska pizza lub pyszna grillowana paella. Możesz wybrać grille z dodatkowymi funkcjami i akcesoriami takimi jak kamień do pizzy, patelnia z powłoką zapobiegającą przywieraniu, wok ze stali węglowej czy opiekacz do drobiu. Dzięki temu bez problemu przygotujesz nie tylko tradycyjne potrawy i spojrzysz na grillowanie z zupełnie innej strony.
Nie trać czasu na zmywanie
Używając grilla gazowego powinieneś pamiętać, by po każdym użyciu dokładnie wyczyścić swój sprzęt. Jest to niezmiernie ważne, gdyż grillowanie na ruszcie, na którym znajdują się resztki jedzenia, tłuszcz i spalenizna jest bardzo niebezpieczne dla Twojego zdrowia. Jeśli jednak masz dość uporczywego szorowania i skrobania zamień swój grill na gazowy. Większości modeli wyposażonych jest w ułatwiający czyszczenie system, który pozwoli Ci w mniej niż 60 sekund wyciągnąć wewnętrzne ścianki grilla czy tacę ociekową, aby umyć je wygodnie w zmywarce.
Grilluj o każdej porze roku
Nie ma złej pogody do grillowania, są tylko nieodpowiednie grille! Niewątpliwą zaletą grilla gazowego jest fakt, że jest to urządzenie całoroczne i dzięki temu możesz bez problemu używać go nawet w deszczowe czy chłodne dni. Jeśli wybierzesz grillowanie na gazie zyskasz dodatkowe miesiące gotowania na tarasie, balkonie czy patio ciesząc się idealnie przyrządzonym daniem nawet zimową porą. Skoro grillowanie daje Ci tyle radości, to dlaczego ograniczać się tylko do wiosny i lata?